Aquaponic Gardening

A Community and Forum For Aquaponic Gardeners

July 2013 Blog Posts (5)

getting water higher using air pumps.

Jon has the right idea, dig a well or resovoir that is capped at the bottom.

We find 4 to eight feet is great. 

It takes 1/2 PSi per foot of depth to get the air lift started. After the air is displacing the water, the water is lighter and it takes less air. A 5 psi pump is the strongest we have ever used. 5 psi will inject air in at 10 foot depth. 

We use TWO inputs on heights over 20 foot. 

Dig the well to say four foot, pump the…

Continue

Added by Glenn Martinez on July 24, 2013 at 2:15am — 4 Comments

ADDING A NEW SYSTEM

THIS IS MY NEW SYSTEM GOING IN. I'M GOING TO TIE IT INTO MY EXISTING SYSTEM. THIS WILL MAKE CYCLING EAISER. THE FIRST 2 PHOTOS ARE HOW THE BEDS WILL BE SET UP. THE REST IS THE FEED AND RETURN LINES BEING INSTALLED IN THE GROUND.…

Continue

Added by RON HOWARD on July 16, 2013 at 7:29pm — 12 Comments

MY FIRST SYSTEM

I BUILT MY FIRST SYSTEM LAST YEAR IN A GREENHOUSE. AFTER QUIT A FEW MISTAKES I GOT IT UP AND RUNNING WITH LETTICE. IT DID REAL GOOD UNTILL THE OLD DREADED ROOTBOUND SHOWED UP. THEN BAD PROBLEMS BEGAIN. I STARTED REMOVING PLANTS AND PLANTING STRAWBERRY PLANTS. I LOST ALL BUT TWO FROM A MISTAKE WITH THE BREAKER BEING TURNED OFF. NO WATER IS BAD FOR EVERYTHING. I'M IN THE PROCESS OF CHANGING TO A TOWER SYSTEM. THEN I'M GOING TO MAKE A BIGGER SYSTEM TO TIE TOGETHER.…

Continue

Added by RON HOWARD on July 16, 2013 at 7:23pm — No Comments

The pH Story

My API aquarium water tester and my new air pump arrived in the mail today. I immediately began testing my water to see how it compared with the test strips I had been using. To my surprise my pH level was at 8.2! What the crap?! The test strips gave me a neutral level this whole time! No wonder my sprouts have been dying off. I immediately knew I had to decrease the pH somehow. I began to think back and formulated a problem in my head. Here we go, back to general chemistry.

You…

Continue

Added by Joel Berg on July 16, 2013 at 6:11pm — 4 Comments

Grow Baby, Grow

Well, it has been quite a long while since I have been on here. All is well with my little system.  I have had to add another light to keep up with the tomato growth.  I also built them a ladder to climb out away from the other plants in the grow bed.  Two of my three tomato plants won't flower and I'm a bit puzzled by why not. The third is chugging away producing tinny little green fruits.  

I only have one plant left from my original four I planted, a parsley.  She isn't doing very…

Continue

Added by Keith Barkwood on July 1, 2013 at 3:00am — 5 Comments

Featured Blog Posts

Monthly Archives

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

1999

© 2021   Created by Sylvia Bernstein.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service